Przepisy kulinarne

Przedstawiamy pomysły na śniadanie, obiad i kolację, które można przyrządzić przy pomocy naszych wyrobów wędliniarskich. Zapraszamy do zapoznania się z prostymi w przygotowaniu i niezwykle smacznymi przepisami kulinarnymi.

 

Burger wołowy

Wędliny

 

Burgery:  
mięso mielone wołowe 300 gramów
cebula biała 1/2 sztuki
musztarda dijon 1 łyżeczka
olej do smażenia  
Dodatkowo:  
pomidor 1 sztuka
ser topiony 3 plasterki
ogórek kiszony 1 sztuka
bułka pełnoziarnista 3 sztuki
roszponka 3 łyżki
Sos:  
ketchup pikantny 1 łyżka
majonez 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Do wołowego mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz musztardę. Całość dokładnie mieszamy i przygotowujemy trzy kotlety. Przygotowane kotlety odkładamy na około 20 minut do lodówki.

Oliwę rozgrzewamy na patelni grillowej i smażymy około 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu, kładziemy na wierzch kotleta plaster sera i trzymamy pod przykryciem około 1 minuty. Następnie ściągamy kotlety z patelni.

Bułki rozcinamy i od wewnętrznej strony nakładamy sos, następnie roszponkę, kotleta z serem, pomidora, ogórki i przykrywamy górną częścią bułki.

 

 

Schab pieczony

Składniki  
schab 1 kg
sól 1 i 1/2 łyżeczki
czosnek 3 - 4 ząbki
olej do smażenia 2 łyżki
Przyprawa do mięsa wieprzowego 1 łyżeczka
Rękaw do pieczenia mięsa  

 

Sposób przygotowania:

Schab umyć i wysuszyć. Podziurkować końcem noża. Miejsca nacięć wypełnić zmiażdżonym czosnkiem z 1/2 łyżeczki soli.

Mięso dobrze natrzeć 1 łyżeczką soli, przyprawami oraz olejem. Zamknąć szczelnie w naczyniu i wstawić do lodówki na 1 dobę.

Mięso przełożyć do rękawa, pozostawiając dużo wolnego miejsca, zamknąć klamrami i naciąć widelcem folię, aby pozbyć się nadmiaru pary w trakcie pieczenia (niektóre rękawy do pieczenia mają specjalne pory, którymi ulatnia się para).

Piec przez 1 godzinę w 180 st. C (grzanie góra-dół)..

 

Schab pieczony

 

Polskie przysmaki – kruche polędwice, swojskie kiełbasy, delikatne szynki